Tin HOT

Hari Pertama Lockdown, Begini Situasi di Malaysia



MALAYSIA, KOMPAS.TV – Pemerintah Malaysia mengumumkan lockdown selama dua pekan untuk mencegah penyebaran Covid-19.

Keputusan lockdown di malaysia menimbulkan “Panic Buying” atau belanja berlebihan di kalangan masyarakat.

Perdana Menteri Malaysia Muhyiddin Yasin mengumumkan keputusan lockdown negaranya yang mulai berlaku pada hari ini, Rabu 18 Maret 2020.

Pemerintah Malaysia juga melarang pertemuan yang melibatkan massa besar termasuk kegiatan keagamaan, olahraga, dan sosial budaya.

Pengumuman kebijakan lockdown selama dua pekan membuat sejumlah pusat perbelanjaan dipenuhi warga yang membeli kebutuhan sehari-hari.

Antrean panjang juga terlihat di loket pembayaran, beberapa rak seperti rak roti, rak telur dan beras terlihat kosong.

Di beberapa sudut, terlihat petugas membantu menyemprotkan cairan pembersih tangan.

Sementara itu, situasi di jalan penghubung antara Singapura dan Malaysia dilanda kemacetan parah pada Selasa (17/03) kemarin.

Warga Malaysia khawatir jika tidak segera pergi ke Singapura, mereka akan terkepung di Malaysia.

Padahal sebagian besar dari mereka memiliki mata pencaharian di Singapura.

Untuk mengetahui kondisi terkini di Malaysia, simak dialog bersama dengan Koordinator Pensosbud KBRI Kuala Lumpur Agung Cahaya Sumirat.

Nguồn:https://mogivn.com/

OPPO A3S, HƯỚNG DẪN LƯU DANH BẠ AN TOÀN NHẤT , ĐƠN GIẢN , HIEU STORE

Previous article

SEOUL MAKEOVER | Bọn mình đi bấm khuyên và làm tóc ở Hàn Quốc |

Next article

You may also like

39 Comments

  1. No lockdown, just a movement restriction.. I still went out of my house yesterday in Seri Kembangan (15 mins south of KL) to buy food. But I just go out to buy essentials, I no longer go out of my house for no good reason. I am Malaysian

  2. Dah balik jagan nak masok balik….jagan berlagak sagat …..kalau sudah kena …..baru kalian akan tahu …..kalian itu siapa di muka bumi ini…..ingat jagan berlagak gomong nya itu ya….

  3. Not lockdown. habis panik org ckp lockdown

  4. Terima kasih TKI malaysia yang bekerjasama… semoga kita bisa mengharungi covid19 dengan jayanya.. 🥺🙏🏻🙏🏻 sentiasa jaga kebersihan ya. Semoga kita kembali bekerja secara normal selepas 2 mggu

  5. setahu aku lockdown tu ko tk boleh keluar dari rumah mcm negara 🇮🇹 🇨🇳 🇺🇸 ini bukan lockdown. Ni di sebut kawalan pergerakan. Orang bule cakap (movement control order) adoi ni berita bikin aku gagal fokus😒 progam kawalan pergerakan ni bermaksud kau masih bole keluar loh faham nk beli makan kah atau pun apa la yg penting .. tapi dah di arahkan macam tu jangan pulak kau nak bersantai pulak kat luar ya. ntr dulu. aku mau tanya ni sekolah tamatan apa sih. jangan tau bahasa English tapi tak tau isi nya.. maaf aku hanya tamat SD . Please deh jangan buat orang keliru noton berita nya✌🏻

  6. Sekarang bukan lockdown lagi..aku tau lah aku org malaysia..

  7. to be clear everyone.. this is not lockdown , its Movement control order atau Perintah kawalan pergerakan.
    Kami masih boleh keluar rumah tapi terbatas.. contoh hanya boleh keluar rumah seperti membeli makanan.

  8. Ketika panic buying disitulah corona tersenyum,,,yg ada malah ngantri,rame,penularanya jadi lbh cepet,,,

  9. Korang ni pown kadang kadang jgn nak main tembak orang membuta je.. try fahami situation is the main point… contohnya tanya kenapa x pakai mask.. cuba korang gi cari kat kedai kalau ade jumpa aku bayar dgn cenitizer… then tanya plak kenapa bekerja.. dah pm kata pasaraya bukak kena lah kerja.. kalau x rakyat nak kena makan batu dgn pasir ke.. lain lah kalau dia kerja jual cat ke jual cicak kobeng ke apa… korang ni pown.. mcm good good laa.. pandai pandai la masing masing jaga diri dgn kebersihan masing masing.. elak bersentuhan dan elak cakap dekat dekat dgn orang tu penting… cuma duk rumah dan keluar beli barang rumah je selalu.. pastu balik.. kalau nak order delivery duit pown x berapa nak mandang… silap hari makan rumput kat laman rumah je la..

  10. bukan lockdown…cuma pmbtasan kegiatan….misalnya …warung mkn bolh buka tp tidak boleh mkn di tempat…hhrus dibungjkus

  11. Kmi hitung hitung istirahatt total setiap hari kja dan kjaa…

  12. Kmi tki di liburkan dua minggu..kmi sdah siapkan makanan untuk dua minggu..

  13. Ndak perlu kuatir bro , abdul somad bilang virus corona tentara allah , allah hu akbar

  14. Tabligh di Indonesia elokknya dibatalkan.

  15. Kalau makan di tempat makan umum orag yg makan kena denda 1000 dan pemilik warung makanya 20.000

  16. Masker di sini langka

  17. Kami kekurangan masker

  18. Mudah mudahan Allah SWT, segera di hapuskan virus Corona ini,dan virus virus yang lain, Amiin ya robbal alamiin. Dan untuk istri ku tersayang,hati hati aja di Malaysia ya,jaga kesehatan. dan jangan lupa sholat dan berdoa semoga di beri kesehatan dan keselamatan semuanya beserta keluarga besar kami dan keluarga besar bos istri ku tercinta, Amiin ya robbal alamiin.

  19. Selamat hari raya nyepi dunia,,akhirnya hari raya nyepi dirayakan seluruh dunia,, semoga dg udara yg bersih bsa mengurangi virus2 yg menyebar

  20. Bodo amat mau lockdown atau nggak buat aku sama aja… Dirumah bae..mau jln jln juga Gak gablek duit… 😅

  21. Lock Down sama ngga ya sama smack down,,,,,,,,

  22. Komen nya pinter2 apa arti lockdown pada faham gk

  23. Tetap kerja seperti biasa

  24. Gimana sih? Malaysia Lockdown?
    Tapi kok news achornya masih bisa berkomunikasi dengan Malaysia?

  25. Gmna dgn yang ada di malaysia dari indonesia.tidak dikembalikan saja😌

  26. Hadeuuhhhhhhh

  27. Pemerintah mlaysia membatasi pergerakan warganya…. Boleh kluar tp klu urgent… Klu x urgent terus keluar,polis tangkap dgn di masukkan ke lokap selama2thn…. Dan perlu di ingat….. Pasar,kedai makanan,kedai runcit hospital,farmasi masih on….

  28. Coy. Main. Biji. Acocs. Coy.

  29. Segi. Segi. Segi.

  30. ∆∆∆. ∆∆∆. ∆∆∆

  31. <•>. <•>. <•>.

  32. 333. 333. 333

  33. Segi segi segi. Cocs <•>

  34. Pohoh coy. Seru <•>

  35. Coy main acocs coy ∆∆∆

  36. Main biji segi segi segi <•>

  37. ∆∆∆. <•>. 333. Biji. Acocs. Coy.

  38. Denda, 2 thn penjara

  39. Bukan lockdown oiii admin Dan television Indonesia oiiii….

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Tin HOT